Kapalı Alanlarda Çalışma Eğitimi

Kapalı Alanlarda Çalışma Eğitimi

AnasayfaEğitimlerKapalı Alanlarda Çalışma Eğitimi

Kapalı alanlara giriş yapan personel ve izin prosedüründe imzası bulunan yetkili personele yönelik olarak düzenlenen eğitimlerde; kapalı alan çalışmalarının genel özellikleri ve tehlikeleri, kapalı alana giriş ve çıkış yöntemleri, kapalı alanlarda kazazede tespiti ve kazazedeye genel yaklaşım, kapalı alan operasyonlarında uygulanan kurtarma teknikleri, kapalı alan risk analizi ve kapalı alan tehlikeleri, kapalı alanlarda kullanılan kişisel koruyucu donanımlar ile saha uygulamalarına yer verilmektedir.

Kimler Katılabilir:

Kapalı alan çalışmalarında görevli tüm personel.

Sertifikasyon:

Yasal mevzuata uygun olarak;

  • E-devlet onaylı sertifika verilmektedir.

Kadromuz:

Eğitimlerimiz, yüksekte çalışma alanında en az 10 yıl deneyimli, Irata Level 3 Belgesine sahip iş güvenliği uzmanlarımız tarafından verilmektedir.

Yasal Dayanak:

  • 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu / 30. Madde,
  • 25786 sayılı Yapı İşlerinde iş Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetmeliği,
  • Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliği’nin 5. Maddesi,
  • 28695 sayılı kişisel koruyucu donanımların (KKD) işyerlerinde kullanılması hakkında yönetmelik,
  • 28628 sayılı İş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği.

Eğitim İçeriği:

  • Kapalı alan nedir?
  • Kapalı alanlar nerelerdir?
  • Kapalı alanlardaki tehlikeler nelerdir?
  • Patlama ve zehirlenme, boğulma konularında bilgilendirme,
  • Kapalı alanlarda çalışmaya hazırlık,
  • Risk analizi,
  • Kapalı alanlarda yapılan yapılan çalışmalar,
  • Atmosfere açılma havalandırma, gaz ölçümleri, Gaz Ölçüm kuralları,
  • Oksijenin az bulunduğu ortamlar,
  • Tehlikeli olabilecek gazlar,
  • Ramak kala,
  • Kişisel koruyucu donanımlar,
  • Kapalı alanlarda kullanılan teknik ekipmanlar,
  • Taşınabilir solunum cihazı giyimi ve kullanımı
  • Solunum cihazı kontrolleri
  • Sabit hava sistemi kullanımı
  • Kilitleme, etiketleme ve izolasyon
  • Solunum cihazı izleme
  • Kapalı alanlarda kurtarma,
  • Kurtarma personelinin özellikleri,
  • Kazazedeye yaklaşma kuralları,
  • Kazazede taşıma kuralları, kazazede taşıma teknikleri
  • Basit düğüm teknikleri
  • Yatay ve dikey kurtarma pratiği
  • Dar alandan kurtarma

Eğitim Amacı:

Kapalı alana giriş yapan çalışanları İş Sağlığı ve Güvenliği konularında bilgilendirerek, kapalı alanlardaki risklere karşı korumak, daha sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamaktır.

Belgelendirme Süreci:

  • Eğitim sonunda yapılacak olan sınavlarda 70 puan ve üzerinde alan katılımcılara E-Devlet onaylı sertifika düzenlenmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Ülkemiz mevzuatında, Yapı işlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne göre; Yüksekte Çalışma, “Seviye farkı bulunan ve düşme sonucu yaralanma ihtimalinin oluşabileceği her türlü alanda yapılan çalışma” şeklinde tanımlanmaktadır. Mevzuatımızda belirtilen tanımın konuyu geniş yelpazede değerlendirdiği ve bir faaliyetin yüksekte çalışma olarak dikkate alınabilmesi için iki hususun aynı anda bir araya gelmesi gerektiği görülmektedir. Bu hususlar seviye farkı ve yaralanma ihtimalidir. Mevzuatımız 50 cm yükseklikte bir platform ya da basamak üzerine çıkılarak yapılan kısa süreli bir tadilat işini de; yerden 3 metre yükseklikte bir iskele üzerinde yapılan bakım, onarım işini de yüksekte çalışma olarak kabul etmektedir. Özetle Yüksekte Çalışma Eğitimini, ilgili yönetmelikte belirtildiği üzere; zeminle arasında seviye farkı bulunan ve düşme sonucu yaralanma riskinin oluşabileceği her alanda çalışanların alma zorunluluğu vardır.
Yüksekte çalışma konusunda herhangi bir fiziksel ve psikolojik engeli olmayan bütün çalışanlar bu eğitimi alabilir. Yüksekte çalışacak herkese, İşyeri hekimi tarafından veya yetkili bir sağlık kurulu tarafından "Yüksekte Çalışabilir" raporu verilmelidir. Sağlık taramasında, Yüksekte Çalışma yapacak kişilerde aşağıdaki hastalıklar sorgulanmalıdır; Yükseklik korkusu, Diyabet, Epilepsi, Tansiyon, Sara, Göz kararması, Denge bozukluğu, Vertigo, Astım, Kalp rahatsızlıkları, Fonksiyonunu yitirmiş uzuv, Alkol veya uyuşturucu bağımlılığı, Psikolojik sorunlar, Daha önce baş ve boynu etkileyen tipte kaza geçirmemiş olması.
Yüksekte Çalışma Eğitimi almak isteyen kişiler; -Temel Yüksekte Çalışma Eğitimi için 1 gün / 8 saat, -İleri Seviye Yüksekte Çalışma Eğitimi için 2 gün / 16 saat, -Yüksekte Çalışma Eğiticinin Eğitimi için 5 gün / 45 saat, süren bir eğitime tabi tutulur.
Yüksekte Çalışma Eğitimini başarıyla bitirenler "Yüksekte Güvenli Çalışma" sertifikası almaya hak kazanır. Yüksekte Çalışma Sertifikası, kişi veya işletmenin taleplerine göre; -Üniversite tarafından verilen E-Devlet onaylı Sertifika, -Irata Level-3 belgeli iş güvenliği uzmanı tarafından hazırlanan, Yüksekte Çalışma Eğitimine katıldığına dair Katılım Sertifikası, olmak üzere iki türlü düzenlenebilir. Ülke Mevzuatımızda; "Yüksekte Çalışma Eğitimleri alanında yetkin kişiler tarafından verilir" hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla ülkemizde bu iki sertifika da geçerlidir. Ancak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı iş müfettişlerinin ve iş güvenliği uzmanı bilirkişilerin yaptığı yorumlar çerçevesinde, bu sertifikaların elektronik takip sisteminde olması gerektiği yönündedir. Artık günümüzde de güvenilirliği ve takip edilebilirliğinden dolayı, işe girişlerde İş Güvenliği Uzmanları ve işverenler tarafından E-devlet onaylı sertifika tercih edilmektedir. E devlet onaylı sertifikayı vermeye yetkili kuruluşlar;
  • Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı Hayat Boyu Öğrenme Merkezleri (eski adıyla Halk Eğitim Merkezleri)
  • Üniversitelere bağlı Sürekli Eğitim Merkezleridir.
Yüksekte çalışma kavramının oldukça geniş olduğu ve yüksekte birçok çalışan olduğu göz önüne alındığında bu alanda sektörel eğitimler hazırlamak en doğrusu olacaktır. Yüksekte yapılan çalışmalarda bazı faktörler oldukça önemlidir. Çalışma yapılacak olan alanın yüksekliği, yüksekte çalışma yapmak için kullanılan iş ekipmanları, kullanılan zeminin eğimi, çalışılan zeminin yapısı; kayganlık, sağlamlık açısından, çalışmanın süresi, kullanılan kişisel koruyucu donanımlar, çalışılan ortam şartları gibi faktörler aynı zamanda çalışma koşullarını belirlemektedir. Bu faktörler göz önüne alındığında, her işletmenin tehlikeleri ve riskleri farklıdır. Örnek verecek olursak; Havacılık Sektöründe kullanılan iş ekipmanlarıyla (High-loder) bir elektrik firmasında kullanılan iş ekipmanı (Man-lift) farklıdır. Yüksekte çalışmak için kullanılan bu iş ekipmanlarıyla ilgili alınması gereken önlemler de farklılıklar içerir. Yüksekte çalışan kişiler, doğru eğitimleri almadıkları takdirde, sağlık ve güvenlikleri tehdit altında olur. Dolayısıyla yüksekte çalışma eğitiminin içeriğini, sektöre özel oluşturmak gerekir.
Yüksekte çalışma eğitimi ücreti, istenen eğitim seviyelere göre farklılık göstermektedir. Bunun yanı sıra eğitim ücreti hesaplanırken; eğitim gün sayısı, eğitime katılacak kişi sayısı ve eğitimin yapılacağı lokasyon (yapılacağı il) da dikkate alınarak size bir teklif sunulur. Eğitim ücreti ve eğitim dönemlerine ilişkin net bilgi için kurumumuzla iletişime geçebilirsiniz. Eğitim ücreti peşinatının, eğitim öncesi yatırılmış olması gerekmektedir.
Yüksekte Çalışma Eğitimine minimum 12 kişi katılabilir.
İş sağlığı ve güvenliği (İSG) ile ilgili hususlar, 20/6/2012 tarihli İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Kanunun 30 uncu maddesine dayanılarak yayımlanan ilgili yönetmeliklerde belirtilen hükümler ile düzenlenmiştir. İSG mevzuatında yüksekte çalışma ile ilgili hükümler genel olarak aşağıda belirtilen iki yönetmelik çerçevesinde toplanmıştır: -Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği, -İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği. 05/10/2013 tarihli ve 28786 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği yüksekte çalışma ile ilgili hükümlerin en kapsamlı olduğu düzenlemedir. Bu Yönetmelik içerisinde: -Yüksekte çalışmanın tanımı, -Yüksekte yapılan çalışmalarda uyulacak hususlar, -İlgili standartlara atıflar ile alınacak teknik önlemlerin detayları, İskele sistemleri ile ilgili hükümler yer almaktadır. 25/4/2013 tarihli ve 28628 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenli Şartları Yönetmeliği’nde ise aşağıdaki hususlara dair hükümler düzenlenmiştir: Yüksekte yapılan geçici işlerde, iş ekipmanının kullanımı ile ilgili genel hususlar, El merdivenlerinin kullanımı ile ilgili özel hükümler, İskelelerin kullanımı ile ilgili özel hükümler, Halat kullanarak yapılan çalışmalarla ilgili özel hükümler. Kaynak: T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; ‘Yapı İşlerinde Yüksekte Çalışmalarda İSG Uygulama Rehberi’
İşverenler, çalışanlar ve diğer yetkili kişilerin görev, yetki ve sorumlulukları; İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve bu Kanunun kapsamında yayımlanan ilgili yönetmeliklerde belirtilmektedir.
  • İşverenler; işyerlerine ve çalışma alanlarına güvenli erişim ile güvenli giriş-çıkış yerleri sağlanmasından, toplu koruyucu önlemler ile kişisel koruyucu donanımların ve sistemlerin temin edilmesinden ve uygulamaların kontrolünden sorumludurlar.
  • Çalışanlar; kendilerinin ve diğer çalışanların iş sağlığı ve güvenliği şartlarını tehlikeye atmamaya azami derecede dikkat etmekle, işyeri genel prosedürlerine, güvenli çalışma yöntemlerine ve iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması amacıyla kendilerine verilen diğer bütün talimatlara uymakla ve kişisel koruyucu donanımlarını kullanmak, temizliğini ve korumasını sağlamakla yükümlüdürler.

Genel Bilgiler

Eğitim Tarihi:

Firma ihtiyaçları doğrultusunda karşılıklı olarak belirlenmektedir.
Eğitim Süresi:

16 Saat (8 Saat Teorik - 8 Saat Uygulama)
Eğitim Yeri:

Mecidiyeköy Eğitim Merkezimiz ya da Firma Eğitim Merkezi
Eğitim Danışmanı:

Sezgin Filiz
Eğitim Kontenjanı:

Minimum 12 Kişi

Başvuru Formu

    Instagram'da Bizi Takip Edin

    Diğer Eğitimlerimiz