Yüksekte Çalışmalarda Lanyard Kullanımı ve Modelleri

yüksekte çalışmalarda lanyard kullanımı

Lanyard Kullanımı

Yüksekte çalışan insanların güvenliğini sağlamak amacıyla kişinin kol boyuna göre özel olarak üretilen sağlam kalın halat veya ip. Yanlış kullanımı kaza riskini beraberinde getirebilir. Amaca göre ayarlanabilir lanyard kullanılabilir. Çalışana güvenlik ve daha iyi hareket etme imkanı tanıyabilmek için çift kollu lanyard tercih edilir.

Lanyard Nasıl Kullanılır?

Lanyard kullanımı oldukça gereklidir. Çünkü düşüş anında kişiyi kazadan koruyabilecek tek alettir. Bunu yanı sıra lanyard kişiye uygun kullanılıp başkası tarafından kullanılması doğru değildir. Lanyardın sağlamlığı ve işlevselliği açısından gerekli donanımı barındırması gerekir. Aksi takdirde birçok sorun teşkil edebilir. Bu nedenle lanyard alırken kontrol edilmesi önemlidir. Alınan önlemler neticesinde lanyardınızı işinizde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Lanyard Özellikleri

Şok emicisiz lanyard kullanımı tehlikelidir. Şok emiciler, oluşacak kazada çalışanın zarar görme ihtimalini minimuma düşürür. Şok emicili lanyard serbest düşüş mesafeleri herzaman göz önünde bulundurulmalı ve buna göre hareket edilmelidir.

Lanyard Modelleri

Lanyard modelleri yüksekte çalışan kişiler için iş güvenlik ekipmanlarından biridir. İş güvenliği sistemleri yüksekten düşmeyi engellerler ve önleyici olarak kullanılırlar. Bu sebeple ekipman seçerken oldukça dikkatli olmak ve doğru lanyard modelini seçmek gerekir. İki sınıf lanyard vardır:

  • Düşüş durdurucu lanyard
  • Konumlanma lanyardı
  • Tek Bacaklı Lanyard
  • Şok Emicili Lanyard
  • Ayarlanabilir Lanyard

Lanyard halat, karabina ve şok emici ile birlikte bir takım oluşturur. Düşüş durdurucu lanyardlar şok emici ve karabina ile birlikte 2 metre uzunluğunda olurlar. Boyları 115cm – 200 cm arasında değişebilir.

Şok emici ile birlikte kullanılmasının nedeni düşme durumu yaşanırsa şok emici sayesinde düşme sonucu oluşan kuvvetin darbe etkisinin azaltılmasıdır. Düşüş durdurucular özel olarak üretilir ve bu alanda kullanılmalıdır.

Lanyard Nedir?

Düşüş durdurucu lanyard modelleri yüksekte çalışanlar için sınırlandırıcı olarak da kullanılabilirler. Her lanyard şok emici taşımak zorunda değildir ama eğer 3 metreden yukarıda çalışılacaksa şok emiciyle beraber kullanılması daha güvenlidir.

Lanyardlar aynı zamanda tek kollu veya çift kollu olarak da kullanılırlar. Farklı malzemelerden lanyard halatları üretilebilir. Çalışılacak yüzeyin özelliği de lanyard seçiminde etkilidir. Sıcak, keskin, soğuk gibi farklı yüzeylere göre farklı modeller seçilir.

Geri sarımlı ve ayarlanabilir lanyardlar yüksekte çalışan kişiler için oldukça avantajlı ürünlerdir. Eğer ankraj noktası alçaktaysa düşüş mesafesi lanyard ile azaltılır. Ankraj noktası uzakta çalışma alanına erişim yine düşmeyi önleyici lanyard sayesinde olur.

Lanyard

Özel tasarım lanyardlar da vardır. Örneğin bazı çalışma alanlarında ankraj noktası oluşturulamaz veya karabina ağız açıklığı yetmeyebilir. Bu gibi durumlarda lanyardlar direkt olarak bağlantı sağlamak amacıyla kullanılırlar.

Konumlanma lanyard kullanımı da ülkemizde oldukça fazladır. Yüksekte çalışan kişi lanyard sayesinde iki eli de serbest olacak şekilde güvenli bir biçimde çalışmaya devam edebilir. Konumlanma lanyardları düşmeyi önleyici olarak kullanılmazlar.

Düşmeyi sadece sınırlandırmak için kullanılabilirler. Bu sebeple eğer konumlandırma lanyardı kullanıyorsanız düşüş durdurucu lanyard ya da yaşam hattı da kullanmanız gerekir. İş güvenliği bu şekilde çalışırken sağlanmış olur.

Lanyard modelleri yüksekte çalışan kişiler için iş güvenliğini ve güvenli çalışmayı sağlayan ekipmanlardır.

Tek Bacaklı Lanyard

Sınırlandırmada ve pozisyon almak için kullanılır. 2200 kg ağırlığa sahiptir.

Çift Bacaklı Lanyard

Ani düşüşler, tırmanma çalışmaları ve sınırlandırma amacıyla kullanılan lanyard çeşitidir. Tek bacaklı lanyarda göre iş kolaylığına ve güvenliğine daha yatkındır.

Ayarlanabilir Lanyard

Yapılacak işe göre lanyard ayarlayabilme imkanı tanır. Aynı zamanda sınırlandırma ve pozisyon almada da kullanılır. Bu yönden çalışana büyük ölçüde iş kolaylığı sağlar.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Risk teşkil eden çalışmalarda çift kollu lanyard tercih edilmelidir.
  • Şok emici kullanımı sırasında serbest düşüş mesafesi göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Kişiye özel lanyard tercihi yapılmalıdır.
  • Lanyard hakkında bilgi sahibi olmayan lanyard kullanmamalıdır.
  • Lanyard’ın kullanılması öncesinde gerekli tedbirlerin alınması ve lanyard bakım ve onarımının gözden geçirilmesi önemli hususlardandır.

Hatalı Kullanımlar

  • Önemli geçişlerde lanyard kancaları serbest bırakılmalıdır.
  • Lanyard ipinin sağlamlığına dikkat edilmelidir.
  • Kancalar kısmen açık kalmalıdır.
  • Tırmanış esnasında ipin omuzlardan geçirilmesi gereklidir.
  • Başka vücut ölçüleri için tasarlanmış lanyard kullanılması halinde çalışma esnasında çeşitli sorunlar teşkil edeceği için dikkat edilmesi gereken önemli maddelerdendir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir