Yüksekte Çalışma Eğitimi Süresi

Yüksekte Çalışma Eğitimi Süresi

AnasayfaBlogYüksekte Çalışma Eğitimi Süresi

Yüksekte çalışma eğitimi süresi; işletmelerin ve katılımcıların ihtiyaçlarına, eğitimin içeriğine göre farklılık gösterir. Yüksekte çalışma eğitimi süresi ve içeriği, tehlike sınıfı fark etmeksizin ihtiyaçlar doğrultusunda düzenlenebilir. Yüksekte çalışma eğitimi tamamlandıktan sonra katılımcılara MEB onaylı yüksekte çalışma sertifikası verilir. Bu sertifikanın geçerlilik süresi 2 senedir. Yüksekte çalışma eğitim sertifikası alması zorunlu olan sektörlerde çalışan personellerin sertifika geçerlilik süreleri dolduktan sonra yeniden yüksekte çalışma eğitimi almaları gereklidir. Eğer eğitim almazlarsa, işverenlerine idari para cezası uygulanır. Yüksekte çalışma eğitimi ile ilgili bütün esaslar, Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik kapsamında güvence altına alınmıştır. 

Yüksekte Çalışma Eğitimi Süresi Nelere Göre Değişir? 

Yüksekte çalışma eğitimi süresinin belirlenmesi, eğitimin içeriğine göre yapılır. Katılımcılar eğer temel seviyede yüksekte çalışma eğitimi alıyorlarsa, eğitim süresi 8 saattir. Eğitim bir günde sonlanır. 4 saat teorik eğitimden sonra öğle arası verilir ve sonrasında 4 saatlik uygulama eğitimi ile pekiştirme yapılır. Kurslar 09:00-17:00 saat aralığında eğitim vermeyi tercih ederler. Ancak işletmelerin çalışma saatlerine göre eğitim saatleri özel olarak belirlenebilir. 

İleri seviye yüksekte çalışma eğitimi, 16 saatlik bir eğitimdir. Günde 8 saat olmak üzere iki güne bölünür. İlk gün sadece teorik eğitim verilirken ikinci gün uygulamalı eğitim verilir. Uygulamalı eğitim sırasında kullanılacak ekipmanları katılımcılar adına kurslar temin ederler. Yüksek riskli ortamlarda çalışanların ileri seviyede eğitim almaları gereklidir. 

IRATA/SPRAT Yüksekte Çalışma Eğitimi Süresi Ne Kadardır? 

IRATA/SPRAT eğitim süresi, 4-6 gün arasında değişir. Eğitmenin donanımına, eğitimin içeriğine, eğitimin seviyesine göre yüksekte çalışma eğitimi süresinde değişiklikler olabilir. Endüstriyel işlerde çalışanlar, iş güvenliği uzmanları, iple erişim teknisyenleri ve doğa işlerinde çalışanlar için uygun bir yüksekte çalışma eğitimidir. Eğitim tamamlandıktan sonra sınav yapılır. Yapılan sınavın %5’i teorik olurken %95’i uygulama olur. 

Yüksekte Çalışma Eğitimine Katılmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir? 

Yüksekte çalışma eğitimine giriş koşulları aşağıdaki gibidir: Eğitime katılmak isteyenlerin okuma yazma bilmeleri ya da ilkokul mezunu olmaları gereklidir. Yüksekte çalışma eğitimi kazanımlarının kullanılacağı mesleği icra edebilecek yeterlilikte olmaları gereklidir. Bedensel ve fiziksel özellikler bakımından mesleği yerine getirmenin ya da yüksekte çalışmanın önünde engel olmamalıdır. Yükseklik korkusu, vertigo gibi yüksek çalışmayı engelleyecek hastalıklar bulunmamalıdır. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışabiliyor olduğuna dair rapor sunabilmesi gereklidir. 

Yüksekte Çalışma Eğitimi Süresi Ne Zaman Dolar? 

Yüksekte çalışma eğitimi geçerlilik süresi, 2 senedir. Yüksekte çalışma eğitimi oldukça zorlu bir eğitim olduğu için belirli periyotlarda tekrarlanması gereklidir. Teknolojinin gelişmesi ile beraber yüksekte çalışma ekipmanlarında ve tekniklerinde değişiklikler meydana gelir. Eğitimlerin içerikleri bu doğrultuda güncellendiği için yüksekte çalışma eğitimi süresi doldukça 2 yılda bir eğitimin tekrarlanması istenir. 

Eğitimler

Faydalı Bilgiler

yatay yaşam hattı ve kullanım alanları

Yatay Yaşam Hattı ve Kullanım Alanları

Yatay Yaşam Hattı, her türlü çatılarda oluk temizliği, çatı ışıklık temizliği, çatı kaplama malzemelerinin...
işaretçi sapancı eğitimi nedir

İşaretçi ve Sapancı Eğitimi Nedir?

İşaretçi sapancı eğitimi, iş makinalarının doğru ve güvenli şekilde kullanılabilmesi için verilen bir eğitimdir....
e-devlet onaylı mesleki eğitim belgesi

E-Devlet Onaylı Mesleki Eğitim Belgesi Nereden Alınır?

E-devlet onaylı mesleki eğitim belgesi almak isteyenler, Halk Eğitim Merkezleri’nden ya da mesleki eğitim ile...
yüksekte çalışma eğitiminin mevzuattaki yeri

Yüksekte Çalışma Eğitiminin Mevzuattaki Yeri

Yüksekte çalışma eğitiminin mevzuattaki yeri aşağıdaki kanun ve yönetmeliklerdir: 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yüksekte...
en doğru emniyet kemeri seçimi nasıl yapılır

En Doğru Emniyet Kemeri Seçimi Nasıl Yapılır?

Yüksekte çalışanların can güvenliğini sağlayan, düşme, yaralanma gibi tehlikelerin önüne geçen en önemli ekipmanlardan...

Başvuru Formu